Generatiivisen tekoälyn käyttö Oamk Journalissa
Oamk Journalissa generatiivisen tekoälyn käyttö on sallittua, mutta sen käytön tulee olla hyvän tieteellisen käytännön mukaista. Kuten minkä tahansa työkalun kohdalla, eettinen, arvioiva ja tarkoituksenmukainen käyttö on avainasemassa. Noudata aina Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjetta hyvästä tieteellisestä käytännöstä.
Generatiivista tekoälyä kannattaa hyödyntää esimerkiksi seuraavissa julkaisun tekemisen vaiheissa:
- Ideointi: aiheen ja näkökulman valinta.
- Tiedonhaku (Tekoäly tiedonhaussa – Oulun yliopiston kirjaston ohje).
- Julkaisun kokonaisrakenteen jäsentäminen.
- Tekstin muokkaaminen: kielenhuolto, vaihtoehtoiset kielelliset ilmaisut, tekstin sujuvuuden parantaminen, otsikoiden ja lähdeluettelon muotoilu.
- Kuvitus: mahdollista käyttää myös tekoälyn laatimia kuvia. Kuvan yhteydessä tulee kertoa, että kuva on laadittu tekoälyn avulla. (Ohje lähdeviitteen merkitsemisestä tekoälyllä tehtyyn kuvaan.)
Generatiivisen tekoälyn käytössä tulee noudattaa tieteellisen kirjoittamisen käytänteitä:
- Generatiivisen tekoälyn tuottamaa sisältöä ei saa esittää omana tuotoksenaan. Tekijän tulee huolehtia, että lähdemerkinnät ovat oikein.
- Generatiivisen tekoälyn tuottama tieto tulee tarkistaa sellaisesta lähteestä, joka täyttää vaatimukset akateemisesta lähdekritiikistä.
- Tekoälytyökalut eivät välttämättä ilmoita käyttämiään alkuperäisiä lähteitä, eivätkä ne välttämättä käytä sellaisia lähteitä, jotka täyttävät tieteellisen kirjoittamisen vaatimukset.
- Tekoälytyökalut voivat käyttää verkossa olevaa materiaalia ilman tekijöiden lupaa. Tekijänoikeuksien noudattaminen on osa hyvää tieteellistä käytäntöä, minkä vuoksi sen käyttöön on erittäin tärkeää suhtautua kriittisesti.
- Muista, että generatiivinen tekoäly voi antaa virheellisiä ja jopa täysin väärää tietoa.
- Generatiivista tekoälyä ei voi käyttää lähteenä.
Työkaluja:
- Tekoälytyökaluina voi käyttää esimerkiksi Copilot Chatia ja tämä lisäksi tekoälyagenttien tekoon Copilot Studiota tai Azure OpenAI Studiota.
- DeepSeekin käyttöä ei suositella – palvelua ei tule käyttää työnantajan laitteilla.
Lähteet
Arene ry. (2024). Arenen suositukset tekoälyn hyödyntämisestä ammattikorkeakouluille. Haettu 30.1.2025 osoitteesta https://arene.fi/wp-content/uploads/PDF/2024/Teko%C3%A4lysuositukset/Arenen%20suositukset%20teko%C3%A4lyn%20hy%C3%B6dynt%C3%A4misest%C3%A4%20ammattikorkeakouluille%202024.pdf?_t=1727962341
Oulun ammattikorkeakoulu. (2024). Generatiivisen tekoälyn käyttö opinnoissa. Haettu 30.1.2025 osoitteesta https://oamk.fi/opiskelu/generatiivisen-tekoalyn-kaytto-opinnoissa/
Oulun yliopisto. (2025). Tekoäly tiedonhaussa. Haettu 30.1.2025 osoitteesta https://libguides.oulu.fi/tekoaly