Euroopan Unioni on hyväksynyt Corporate Sustainability Reporting Directiven eli yrityksien kestävyysraportointidirektiivin (CSRD). Se tulee ohjaamaan vuosi vuodelta yhä useamman organisaation toimintaa. Vaikka vaatimukset eivät vielä suoranaisesti koskisi omaa yritystä, niihin on kuitenkin jo nyt hyvä paneutua. Blogitekstin lopussa käsitellään myös tapaus koneistavan yrityksen hiilijalanjälkilaskennasta, joka toteutettiin opinnäytetyönä Camtronic Oy:lle.
Ilmastonmuutoksen torjuminen on noussut yhdeksi aikamme suurimmista haasteista, ja yrityksiltä odotetaan yhä enemmän konkreettisia toimia kestävän kehityksen edistämiseksi. Yritysten kestävyysraportointi on ennen ollut sekavaa, mutta nyt siihen tulee selkeät toimintatavat, joita tullaan myöhemmin yrityksiltä myös vaatimaan. Organisaatioiden tutustuminen omaan ympäristöpolitiikkaansa ennen kuin ne tulevat koskemaan omaa yritystä on suotavaa. EU:n tavoitteena on saada organisaatiot kestävämpään kehitykseen seuraamalla omaa kulutustaan ja hankintojaan ilmaston näkökulmasta. [1]
Pelkästään EU ei odota toimia yrityksien ilmastotyössä, vaan vaatimuksia voi tulla myös toimitusketjujen ja alihankkijoiden kautta. Suuret organisaatiot saavat ensimmäisenä vaatimuksensa EU:lta, jonka vuoksi he toivovat omilta kumppaneiltaan myös sitoutumista heidän ympäristövaikutuksien arvioimiseen ja vähentämiseen. Valmistautuminen direktiivin vaatimuksiin voi siis tuoda valttikortin tarjouskilpailussa ja asiakassuhteiden vahvistumisessa. [2]
Yrityksen päästölaskennan tulokseen vaikuttaa koko tuotantoketjun toiminta, minkä vuoksi asiakkaat voivat olla kiinnostuneita alihankintayritysten päästöistä. Halukkuus koskee lähinnä heidän alihankintansa osuutta päästöistä, mutta tämän laskenta helpottuu, jos yritykset tietävät toimintansa päästöjen määrän.
Hiilijalanjälkilaskenta on yksi tärkeimmistä työkaluista yritysten ilmastotyössä
Yritys pystyy hiilijalanjäljen avulla osoittamaan läpinäkyvästi toimintansa aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt. Päästölaskennan myötä yritys saa myös käyttöönsä arvokasta tietoa. Suurimpien päästölähteiden ja tehokkaimpien päästövähennyskeinojen tunnistamisen ansiosta säästyy hermoja sekä euroja. Se antaa positiivista mainetta organisaatiosta kestävän kehityksen toimijana ja auttaa löytämään toiminnan kehityskohteita.
Hiilijalanjälkilaskenta on hyvä aloittaa pienin askelin ja helpoista kohteista. Tiedonkeruu on ehdottoman tärkeää, sillä sen avulla voidaan määrittää lähtötaso. Ensimmäinen versio laskennasta voidaan tehdä valmiita työkaluja ja menetelmiä käyttäen.
Hiilijalanjälkilaskentaan on mahdollista ottaa avuksi konsultointipalvelu, jonka asiantuntijuutta ja osaamista kannattaa hyödyntää alussa. Palvelun tasosta riippuen laskennan tarkkuus voi vaihdella huomattavasti. Kaikista tarkin laskentatulos saadaan, kun käytössä ovat vahvistetut päästökertoimet yrityksen omilta toimijoilta.
Yrityksen tekemä päästölaskenta voidaan varmentaa teettämällä laskennalle riippumattoman kolmannen osapuolen varmennus. Näin laskennasta ja tuloksista tulee luotettavampia ja yrityksen hiilijalanjäljestä voidaan turvallisin mielin viestiä vailla pelkoa viherpesusta. [3]
Päästövähennykset ovat päästölaskennan eniten kustannuksia aiheuttava vaihe
Hiilijalanjälkilaskenta voi pysähtyä jo ensimetreille. Jos ajattelee sen maksavan paljon tai ei tiedä mistä aloittaa, voi silloin päätyä odottamaan vaatimuksia. Laskennan voi aloittaa kuitenkin hyvin pienistä askelista, kuten tietopohjan rakentamisesta tai hiilijalanjälkilaskureiden kategorioiden päästöjä laskemalla. Yrityksen tietojen keräämiseen olisi hyvä sisällyttää energiankulutus, raaka-aineiden osto ja käyttö, logistiikka sekä kierrätys.
Toiminnan konkretisoituminen numeroiksi voi paljastaa yllättäviä asioita. Pyrkimys vähentää hiilijalanjälkeä tuo mukanaan kehitystyötä, jonka avulla voidaan säästää resursseja. Toisaalta nopeampi toimintatapa löytyy rahatukun avulla hankittaessa ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja. Ne ovat usein kotimaisia, kierrätettyjä, innovatiivisia ratkaisuja, paranneltuja prosesseja ja siten myös hieman hintavampia.
Koneistavan yrityksen hiilijalanjälkilaskenta
Jere Heilalan Hiilijalanjäljen laskeminen koneistavalle yritykselle -opinnäytetyö [4] tarjoaa konkreettisen esimerkin hiilijalanjälkilaskennasta teollisessa ympäristössä. Työssä käytiin läpi Camtronic Oy:n toimintaa ja sen aiheuttamia päästöjä. Selvitystyöllä Camtronic Oy sai hyvän pohjatiedon, jonka avulla se pystyy kehittämään laskentaa ja vähentää päästöjään.
Tutkimuksessa kerättiin kattavasti tietoa hiilijalanjäljestä laskentatyökalun kehittämisen ja päästölaskennan yritystasolla. Tiedon keräämisen jälkeen laskennan laajuus rajattiin yrityksen toiminnan mukaan tärkeimpiin päästökategorioihin. Laskentatyökalu kehitettiin Camtronic Oy:n tarpeisiin sopivaksi ja siihen etsittiin laajasti juuri kyseiselle yritykselle sopivia päästökertoimia. Laskenta suoritettiin valituille päästökategorioille, jonka jälkeen yritys sai kehitysehdotuksia ja päästövähennysneuvoja.
Tehdyn tutkimustyön ja laskennan vahvuuksia olivat hyvin laaja tiedonkeruu, oikean ohjeistuksen valitseminen, kattava rajaus päästökategorioissa sekä hyvin tarkkaan määritetyt päästökertoimet, jotka vastasivat yrityksen todellista tilannetta. Laajalla tietojen hankkimisella yritys pystyy ymmärtämään ja kouluttamaan henkilöstöään sekä muuttamaan toimintaansa proaktiivisesti kestävän kehityksen edistämiseksi. Ohjeistuksen avulla pystyttiin rajaamaan laskentaan luotettava ja kattava määrä päästökategorioita, joille saatiin kerättyä tarkat päästökertoimet. Konsultointipalveluiden laskennassa voidaan käyttää pyöristettyjä ja yleisiä päästökertoimia, joita ei ole mietitty yritykselle parhaiksi mahdollisiksi. Laskennassa pyrittiin erityiseen tarkkuuteen nimenomaan päästökertoimien määrittämisessä, sillä ne ovat monen eri tekijöiden summa.
Näiden asioiden huomioon ottamisen ansiosta laskennan lopputuloksesta saatiin luotettava ja informatiivinen. Camtronic Oy uskoo projektin tuovan hyvää mainetta sekä uusia asiakassuhteita. He ovat alallaan ensimmäisten joukossa suorittamassa päästöjen selvitystyötä, mikä saa heidät erottumaan joukosta. Yrityksen johtoryhmä aikoo jatkossa ottaa päästöt huomioon yrityksen eri toiminnoissa. He olivat myös kiinnostuneita laajentamaan ja kehittämään laskentaa pystyäkseen vastaamaan asiakkaidensa vaatimuksiin. He myös aikovat käyttää kerättyä aineistoa työntekijöidensä kouluttamiseen.
Organisaatiot eivät menesty tulevaisuudessa ilman tietoa päästöistään
Kuluttaja valitsee yhä useammin tuotteesta tai palvelusta vähäpäästöisemmän vaihtoehdon. Kestävyysraportoinnin kysyntä kasvaa jatkuvasti velvoitteiden sekä tietouden lisääntyessä kuluttajien keskuudessa. Yritysten hiilineutraalius on pian uusi ”nolla työtapaturmaa” tavoite, koska se luo samalla tavalla kilpailuetuja yritykselle.
Jere Heilala
Opiskelee konetekniikan insinööriksi Oulun ammattikorkeakoulussa
Mira Kekkonen
suunnittelija
Tekniikka
Oulun ammattikorkeakoulu
Blogiteksti perustuu opinnäytetyöhön: Heilala, J. (2024). Hiilijalanjäljen laskeminen koneistavalle yritykselle [AMK-opinnäytetyö, Oulun ammattikorkeakoulu, Konetekniikan tutkinto-ohjelma]. Theseus. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061122911
Lähteet
[1] European Commission. (2024). Corporate Sustainability reporting. https://finance.ec.europa.eu/capital-markets-union-and-financial-markets/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_en?prefLang=fi
[2] Lautiainen, J. (8.1.2024). CSRD-direktiivi tuo yritysten kestävyysraportoinnille uusia vaatimuksia. WSP. Hakupäivä 3.6.2024. https://www.wsp.com/fi-fi/nakemyksia/csrd-direktiivi-tuo-yritysten-kestavyysraportoinnille-uusia-vaatimuksia
[3] Ilmastoapu. (2024). Hiilijalanjäljenlaskenta. https://www.ilmastoapu.fi/hiilijalanjaljen-laskenta
[4] Heilala, J. (2024). Hiilijalanjäljen laskeminen koneistavalle yritykselle [AMK-opinnäytetyö, Oulun ammattikorkeakoulu]. Theseus. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061122911
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.