Digitalisaation myötä työelämän osaamisvaatimukset ja työtehtävät kehittyvät jatkuvasti luoden uusia uramahdollisuuksia ja tarpeen kehittää urasuunnittelutaitoja. Muuttuva työelämä asettaa uusia osaamisvaatimuksia uraohjausta tekeville. Kansainvälisessä Future Women -hankkeessa tuotettiin verkkokurssi STEM-alojen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) uraohjauksen tueksi. Verkkokurssin kansainväliset pilotointitulokset osoittivat, että kurssin sisältö koettiin erittäin ajankohtaiseksi ja hyödylliseksi uraohjausta tekeville.
Nopeasti kehittyvä työelämä luo uusia osaamisvaatimuksia ja työtehtäviä (Pylkkänen, 2024). Työelämän nopea muutos korostaa uraohjauksen merkitystä, ja uraohjaajat tarvitsevat tuoretta tietoa ohjaustyönsä tueksi. Osaamistarpeet liittyvät käytännön teknologiaosaamisen lisäksi ymmärrykseen siitä, miten digitalisaatio vaikuttaa työelämään. (Lampi ym., 2019.)
Future Women -hankkeessa on tuotettu uraohjaajille verkkokurssi, joka käsittelee työelämän uusia osaamisvaatimuksia STEM-aloilla. Verkkokurssi on luotu naisopiskelijoiden ohjaamisen näkökulmasta, sillä naisten osuus STEM-aloilla on yhä alhainen. Euroopan unionin alueella tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijoista vain 17 prosenttia on naisia (Euroopan tasa-arvoinstituutti [Eige], 2018). OECD-maissa vain kolmannes (31 %) uusista korkeakoulutuksen aloittajista STEM-aloilla on naisia. Suomessa luku on jopa hieman vähemmän, alle OECD maiden keskiarvon. (Organisation for Economic Co-operation and development [OECD], 2024.)
Tässä artikkelissa käsitellään uraohjaajille suunnatun verkkokurssin pilotoinnin tuloksia Bulgariassa, Portugalissa, Puolassa, Suomessa ja Turkissa sekä peilataan verkkokurssin sisältöjä kotimaiseen ohjausalan urasuunnittelutaitojen osaamiskehikkoon.
Uraohjauksen suunnittelukehikko urasuunnittelutaitojen kehittämisen tukena
Uraohjauksen tulee olla jatkuvasti kehittyvää voidakseen ajantasaisesti ja yksilöllisesti tukea ohjattavien urasuunnitelmia. Uraohjaajat kohtaavat yhä moninaisempia ja eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa olevia kohderyhmiä. Uraohjauksen tavoitteena on tukea ohjattavia tekemään merkityksellisiä elämänkulkua, oppimista, työtä ja elämän eri siirtymävaiheita koskevia päätöksiä. (Euroopan unioni, 2008.) Uraohjauksessa tarkastellaan laajasti yksilön koko elämää, ei pelkästään ammatinvalintaa tai työuran suunnittelua.
Kansallinen urasuunnittelutaitojen viitekehys (Vuorinen ym., 2023) ja sen pohjalta kehitetty urasuunnittelutaitojen osaamiskehikko (Hyria, 2024) on ohjausalan ammattilaisille suunnattu työkalu. Osaamiskehikossa kuvataan, mitä urasuunnittelutaidot ovat, miksi ne ovat tärkeitä ja miten ne syvenevät oppimisprosessin myötä. Työkalu perustuu seuraaviin urasuunnittelutaitoihin ja osa-alueisiin: 1. itsetuntemus, 2. osaamisidentiteetin rakentaminen, 3. oma tulevaisuus ja muutoskyky, 4. toimintaympäristön tunteminen, 5. vuorovaikutus ja yhteistyö sekä 6. toimintaympäristön ja tulevaisuuden hahmottaminen (ks. kuva 1).

Seuraavaksi analysoidaan viitekehyksen pohjalta, mitä uraohjaajien urasuunnittelutaitojen osa-alueita Future Women -hankkeessa tuotettu verkkokurssi erityisesti kehittää.
Future Women -hankkeen verkkokurssi uraohjaajien kehittymistä tukemassa
Future Women -hankkeen verkkokurssi on suunnattu uraohjaajille, jotka haluavat kehittää osaamistaan tulevaisuuden työurista digitaalisilla toimialoilla. Verkkokurssi on tuotettu seitsemällä eri kielellä, ja se koostuu viidestä moduulista. Moduulit ovat:
- Uraohjaus digitaalitaloutta ja STEM-uria kohti
- Työelämälähtöinen opiskelu ja uraohjaus
- Sukupuolen vaikutus koulutus- ja uravalintoihin
- Uudet uraohjausmenetelmät ja -tekniikat
- Sosiaalinen media uraohjauksessa.
Verkkokurssin moduulien sisällöistä löytyy useita kansallisessa urasuunnittelukehikossa kuvattuja sisältöjä. Uraohjaus digitaalitaloutta ja STEM-uria kohti -moduuli nostaa esille työelämän keskeiset muutokset ja uudet tavat tehdä työtä. Se sisältää koonnin tulevaisuuden kärkiammateista. Moduulissa on sisältöjä, jotka voidaan löytää myös urasuunnittelutaitojen osaamiskehikon Toimintaympäristön tunteminen -taitoalueelta ja Työmarkkinat- ja Yhteiskunnan rakenteet -osa-alueilta. Näissä korostetaan, kuinka uraohjauksessa tulee tukea ohjattavan osaamista työmarkkinoiden muutoksista ja mahdollisuuksista. Moduulissa käsitellään työnteon ja työmarkkinoiden murrosta, mikä voi tarkoittaa jatkossa yhä useammalle eräänlaista ”portfoliouraa”, jossa yksilö kartuttaa osaamisportfolioonsa erilaisia tehtäviä, projekteja ja työnantajia koko työelämänsä ajan.
Työelämälähtöinen opiskelu ja uraohjaus -moduuli tarjoaa suoraan vinkkejä verkkokoulutuksiin, joita uraohjaa voi suositella ohjattaville oman osaamisensa kehittämiseksi. Urasuunnittelutaitojen taitoalueissa tämä sisältö voidaan liittää Itsetuntemus- ja Toimintaympäristön tuntemus -kohtiin.
Sukupuolen vaikutus koulutus- ja uravalintoihin -moduulissa nostetaan esille yhteiskunnallisissa rakenteissa piilevä eriarvoistuminen ja työmarkkinoiden eriytyminen sukupuolen mukaan. Segregaation nähdään olevan Euroopassa (Euroopan komissio, 2020) yksi keskeisistä sukupuolten tasa-arvoa haittaavista tekijöistä, sillä sukupuoli on taustatekijä, joka ennustaa vahvasti yksilön urapolkua. Urasuunnittelutaitojen osaamiskehikon Toimintaympäristön tunteminen -taitoalueen Yhteiskunnan rakenteet -kohdan sisällöistä löytyy yhtäläisyyksiä tähän moduuliin. Moduuli antaa tietoa ammattiin ja uravalintoihin liittyvistä erilaisista piiloisista ennakkoasenteista ja niiden käsittelystä.
Uudet uraohjausmenetelmät ja -tekniikat -moduulin sisältöjen avulla uraohjaaja voi tukea ohjattavia löytämään potentiaalisia urapolkuja ja kehittämään omaa osaamista. Moduulissa käsitellään sitä, kuinka tekoäly ja teknologia integroituvat uraohjaukseen ja miten teknologiapohjaisia uraohjaustyökaluja voidaan soveltaa ohjaustyössä. Myös Sosiaalinen media uraohjauksessa -moduuli pitää sisällään uraohjaajille tärkeää tietoa teknologian ja tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista. Se antaa uraohjaajille tietoa siitä, kuinka kannustaa opiskelijoita hyödyntämään sosiaalista mediaa verkostoitumiseen ja oman ammatillisen kehittymisen areenana. Molempien moduulien sisällöissä on yhteyksiä urasuunnittelutaitojen osaamiskehikon Toimintaympäristön tunteminen ja Vuorovaikutus ja yhteistyö -taitoalueisiin.
Uraohjaajien verkkokurssin kansainvälinen pilottikokeilu sai erinomaiset arviot
Future Women -hankkeen verkkokurssia pilotoitiin marras-joulukuussa 2024 viidessä eri maassa. Testaajat olivat Suomesta, Puolasta, Portugalista, Turkista ja Bulgariasta. Testaajia oli yhteensä 93, ja he olivat taustaltaan uraohjaajia laajasti eri sektoreilta.
Testaajia pyydettiin arvioimaan verkkokurssia kolmesta eri näkökulmasta:
- Kuinka hyödyllisiä verkkokurssin moduulit ovat?
- Millainen oli verkkokurssin alustan käytettävyys?
- Millaisia potentiaalisia hyödyntämismahdollisuuksia verkkokurssilla on jatkossa vastaajien työssä?
Tässä artikkelissa nostetaan esille keskeisiä poimintoja tuloksista erityisesti uraohjaajien työn näkökulmasta.
Yleisesti ottaen testaajat pitivät verkkokurssin alustaa helppokäyttöisenä ja kurssin rakennetta hyvänä. Testaajat raportoivat, että verkkokurssin teoreettinen sisältö on riittävä varmistamaan, että uraohjaajilla on riittävästi tietoa ja valmiuksia ohjata naisopiskelijoita paremmin digitaalitalouden muutoksissa. (Ks. kuva 2.)

Toinen kiinnostava tulos oli se, että testaajat kokivat kurssin tarjoavan heille tarpeellista tietoa ja ideoita omien ohjattaviensa tarpeita silmällä pitäen. Toisin sanoen verkkokurssin sisältö on skaalattavissa useisiin eri ohjaustarpeisiin, sillä testaajat olivat uraohjaajia koulutuksen ja työelämäpalveluiden eri kentiltä. (Ks. kuva 3.)

Pilotointikysymyksissä lähes kaikki vastaajat (98 %) arvioivat, että verkkokurssin aktiviteetteja voi käyttää eri koulutustasoilla eli ne ovat joustavia. Skaalautuvuus antaa mahdollisuuden laajentaa verkkokurssin kohderyhmän muihinkin kuin tekniikan ja luonnontieteen aloihin ja eri alojen uraohjaustoimijoille.
Uraohjauksen on seurattava työelämän muutoksia
Uraohjaus on yksilöiden kehittyvien elämänsuunnitelmien tukemista, jossa on huomioitava työelämän muutokset. Teknologian jatkuva kehittyminen ja digitalisaation murros muovaavat uusiksi työssä vaadittavia taitoja, työn sisältöjä ja tekemisen tapoja. Globaalit kriisit ja sodat vaikuttavat maitten talouteen, työelämään ja sen eri ammatti- ja toimialoihin. On ennakoitu, että teknologian kehitys ja talouden rakennemuutos johtavat tulevaisuudessa työntekijöiden koulutus- ja ammattitaitovaatimusten kasvuun sekä rutiininomaisten työtehtävien vähenemiseen. Myös ilmastonmuutos ajaa työelämää kohti uusia, yhä kestävämpiä ratkaisuja. (Alho ym., 2024.)
Uraohjaajat tarvitsevat osaamisensa päivittämiseen tukea samalla tavalla kuin muidenkin ammattialojen edustajat. Future Women -hankkeessa luotiin uraohjaajille verkkokurssi, joka pyrkii vastaamaan ajankohtaisiin uraohjauksen tarpeisiin. Verkkokurssin tausta-ajatuksena oli luoda uraohjaajille sisältöä naisten ohjaamiseksi tekniikan aloille.
Verkkokurssin kansainvälinen pilotointi osoitti, että verkkokurssi on skaalattavissa tekniikan alojen lisäksi myös muille aloille. Kotimaisten uraohjaustoimijoiden näkökulmasta se, että verkkokurssin sisällöt vastaavat monelta osin suoraan kansallisen urasuunnittelun viitekehyksen ja osaamiskehikon sisältöihin, on sisällön hyödyllisyyttä ja laatua varmistava tieto.
Verkkokurssin sisällöt ovat ajankohtaisia ja tulevaisuutta ennakoivia. Testaustulosten perusteella verkkokurssia voi suositella kaikille uraohjausta tekeville. Tulevaisuudessa olisi tärkeää, että tätä verkkokurssia voisi päivittää edelleen huomioiden työelämän jatkuvat muutokset. Lisäksi siihen voisi mahdollisuuksien mukaan integroida myös muita kansallisessa uraohjaussuunnittelutaitojen viitekehyksessä esille nostettuja sisältöjä.
Minna Pesonen
projektiasiantuntija
TKI-yksikkö/Liiketoiminnan kehitys
Oulun ammattikorkeakoulu
Kati Mäenpää
lehtori
Ammatillinen opettajankoulutus
Oulun ammattikorkeakoulu
Future Women -hanke
Tavoite: Future women -hanke edistää korkeakoulujen naisopiskelijoiden digitaalista tasa-arvoa etenkin tekniikan aloilla (STEM-alat).
Kesto: 1.1.2023-28.2.2025
Rahoittajat: Erasmus+
Koordinaattori: Chimikotechnologitchen i Metalurgitchen Universitet (Bulgaria)
Osatoteuttajat:
• Mindshift Talent Advisory Ida (Portugali)
• Fondatsiya Na Biznesa Za Obrazovani (Bulgaria)
• Foundation Maker’s Place Private Company (Kreikka)
• Bahcesehir Universitesi Foundation (Turkki)
• Danmar Computers (Puola)
• Oulun ammattikorkeakoulu (Suomi)
• Viva Femina (Puola)
Kaikki hankkeen julkaisut Oamk Journalissa
Lähteet
Alho, R., Heikkilä, A., Pitkänen, V., & Niskanen, V. (2024). Työelämän muutosten kohtaaminen työpaikoilla. Tulevaisuuden Suomen tekijät -hankkeen loppuraportti (E2 Tutkimus). Tulevaisuuden Suomen tekijät. https://www.e2.fi/media/julkaisut-ja-alustukset/tst/tyoelaman-muutosten-kohtaaminen-tyopaikoilla-raportti-e2-tutkimus.pdf
Euroopan komissio. (2020). Sukupuolten tasa-arvostrategia. https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/gender-equality/gender-equality-strategy_fi
Euroopan tasa-arvoinstituutti. (2018). Sukupuolten tasa-arvo ja digitalisaatio Euroopan unionissa. https://eige.europa.eu/publications-resources/publications/gender-equality-and-digitalisation-european-union
Euroopan unioni. (2008). Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioidenhallitusten edustajien päätöslauselma, annettu 21 päivänä marraskuuta 2008 — Elinikäisen ohjauksen parempi sisällyttäminen elinikäisen oppimisen strategioihin. EUVL C 319, 13.12.2008, s. 4–7. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A42008X1213%2802%29&qid=1610176023729
Hyria. (2024). Urasuunnittelutaitojen osaamiskehikko – Ohjausalan ammattilaisen työkalu yksilöiden ja ryhmien urasuunnittelutaitojen kehittymisen edistämiseen. https://www.hyria.fi/sites/default/files/2024-10/Urasuunnittelutaitojen%20osaamiskehikko%20-julkaisu%2008102024.pdf
Lampi, E., Vähäsantanen, K., & Rantanen, J. (2019). Uraohjaajien osaaminen ja haasteet työelämän murroksessa. Aikuiskasvatus, 39(3), 208–220. https://doi.org/10.33336/aik.85710
Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD. (2024). What progress have countries made in closing gender gaps in education and beyond? https://www.oecd.org/content/dam/oecd/en/publications/reports/2024/03/what-progress-have-countries-made-in-closing-gender-gaps-in-education-and-beyond_c40e72e3/2b2a0a65-en.pdf
Pylkkänen, E. (2024). Luovaa tuhoa vai tyypillistä taantumaa? Työ- ja elinkeinoministeriö. https://valtioneuvosto.fi/-/1410877/luovaa-tuhoa-vai-tyypillista-taantumaa-
Vuorinen, R., Kettunen, J., Ruusuvirta-Uuksulainen, O., & Kukkaneva, E. (2023). Urasuunnittelutaitoja jäsentävä selvitys ja näkökulmia jatkokehittämistä varten (Raportteja ja työpapereita 2). Jyväskylän yliopisto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9574-4
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.