Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Centre for Arts Innovation on keväästä 2023 lähtien ollut mukana S+T+ARTS-EU-ohjelmassa (Science+Technology+Arts). EU:n parlamentin rahoittaman ohjelman ideana on tukea innovaatioita eurooppalaisessa kulttuurissa, yhteiskunnassa, teollisuudessa ja liike-elämässä tuomalla yhteen tieteen, teknologioiden ja taiteiden ammattilaisia.
S+T+ARTS-ohjelmassa taiteilijat ja luovien alojen ammattilaiset tuovat uutta ajattelua, tekemistä ja toimintatapoja sinne, missä kulttuuri ei välttämättä ole päivittäisen toiminnan näkyvin osa sekä sellaisille yleisöille ja osallistujille, jotka eivät ole kulttuuripalveluiden suurkuluttajia. Ohjelman tavoitteena on myös tukea taiteellisesta osaamisesta nousevia innovaatioita, joista eri alojen yritykset ja toimijat voivat hyötyä.
GRIN-hanke tuo S+T+ARTS-ajattelua pohjoiseen
Oamk on liittynyt S+T+ARTS-ohjelmaan GRIN-hankkeen myötä. Itävaltalaisen Johannes Kepler yliopiston koordinoiman hankkeen koko nimi on GRIN – Art-driven Innovation for Digital and Green Transition, ja siinä on etsitty monialaisissa ryhmissä ja tapahtumissa taiteen keinoin innovatiivisia ratkaisuja digitalisaation ja vihreän siirtymän haasteisiin. Oamkissa GRINin toiminta on tarkoittanut alueellisen S+T+ARTS-toiminnan käynnistämistä Oulun alueella sekä kahta Oamkin koordinoimaa kansainvälistä taiteilijaresidenssiä.
S+T+ARTS-toiminnan keskiössä ovat koulutukset ja työpajat (kuva 1) sekä keskustelut ja esitykset, joiden kautta tiedettä, teknologiaa ja taidetta yhdistävää ideologiaa ja toimintatapaa tehdään tunnetuksi. Tavoitteena on, että S+T+ARTS-tilaisuuksien ja toiminnan kautta saadaan rohkaistua ja inspiroitua niin tieteen tekijöitä, taiteen ammattilaisia kuin teknologioiden kanssa työskenteleviä monialaiseen yhteistyöhön ja innovointiin.
Oamkin Centre for Arts Innovation on GRINin aikana jalkautunut useisiin eri alojen tapahtumiin Oulun alueella tuoden esimerkkejä ja osaamista S+T+ARTS-toiminnasta sekä alueen taiteilijoiden hyödynnettäväksi että oululaisen yleisön tutustuttavaksi.
GRIN on ollut mukana muun muassa seuraavissa tapahtumissa: printatun elektroniikan yhteiskehittämistapahtuma Innofest, yhteisöllinen kulttuuritapahtuma Taiteiden Yö, esittävän taiteen Kehä-festivaali, elektronisen musiikin ja valotaiteen tapahtuma Frozen People sekä STEAM-konseptia esittelevä koululaistapahtuma Amazing North. GRIN-projektilla oli vahva rooli myös Oamkin omassa AVARA Art&Tech -tapahtumassa marraskuussa 2023 (kuva 2).
Yhteistyö vahvistaa pieniä toimijoita
Oululaiselle Kehä-festivaalille GRIN jalkautui syyskuussa 2023 VR (virtual reality eli virtuaalitodellisuus) -teknologian ja pelitaiteen kanssa. Vuosittain järjestettävän esittävän taiteen tapahtuman keskiössä ovat yhden hengen yleisöille suunnatut taideteokset, ja VR-taide istui tapahtuman luonteeseen sujuvasti. Media- ja VR-taiteilija Eero Tiainen ja hänen teoksensa Water Spirits valikoituivat GRIN-hankkeen ja Kehä-festivaalin yhteistyön kohteeksi avoimen haun kautta.
Tiainen esitti teostaan osana festivaalia sekä yleisölle avoimessa ohjelmassa että festivaalin joka vuosi toteuttamalla kiertueella erilaisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköihin. Lisäksi Tiaisen kanssa järjestettiin avoin ja maksuton VR-käsikirjoittamista ja pelillistämistä käsittelevä työpaja.
KEHÄ-festivaalia järjestävän Kulttuuriosuuskunta Ilmeen toiminnanjohtaja Timo Harju toteaa, että ilman GRINin mukanaoloa Tiaisen osuutta tapahtumassa ei olisi voitu järjestää (T. Harju, haastattelu 19.6.2024). Oamkin Centre for Arts Innovationin yhtenä tavoitteena onkin tukea alueen toimijoiden osaamista ja toimintaa Art&Tech-kentällä myös GRIN-hankkeen päätyttyä.
Kansainvälisiä tuulahduksia residensseistä
GRINin toimintaan on kuulunut myös kaksi puolen vuoden mittaista S+T+ARTS-taiteilijaresidenssiä. Oamkin koordinoimien residenssien teemoiksi valikoituvat printattu teknologia sekä ääni ja musiikki perustuen siihen, että Oamkilta löytyy molempien alojen asiantuntemusta, jota taiteilijat voivat residenssijaksoillaan hyödyntää, ja jotka molemmat toisaalta hyötyvät residensseissä tehtävästä kehitystyöstä, kokeiluista ja taiteellisista innovaatioista.
Residensseihin järjestettiin avoin, kansainvälinen haku kesällä 2023, ja kansainvälinen asiantuntijaraati päätyi valitsemaan Oamkin residenssitaiteilijoiksi saksalaisen Sebastian “Basti” Kuhzin, joka tutkii taiteessaan musiikin 3D-printtaamista ja musiikin aistimisen eri tapoja. Insinööritaustainen Kuhz on kehittänyt ohjelman, joka muuntaa ääniaallot 3D-printattavaan muotoon. Toiseksi residenssitaiteilijaksi raati valitsi espanjalaisen Monica Ríkícin, joka käyttää taiteessaan muun muassa elektroniikkaa, ohjelmointia ja robotiikkaa.
GRIN-projekti ja S+T+ARTS-ohjelma olivat näkyvästi esillä kevättalvella Oulun edustalla meren jäällä järjestettävässä Frozen People -tapahtumassa. Residenssitaiteilijaksi valittu Basti Kuhz järjesti tapahtumassa työpajan, jossa tutkittiin 3D-printattua musiikkia ja sen käyttöä DJ:n tehtävissä. Kuhz myös esiintyi DJ:n roolissa osana tapahtuman ohjelmaa. GRINin tuella saatiin samalla vahvistettua tapahtuman taideohjelmaa, ja Frozen People -tapahtumaa koordinoivan Oulu Urban Culture ry:n toiminnanjohtaja Heikki Myllylahti katsookin, että S+T+ARTS-yhteistyö toi uutta laajuutta ja monipuolisuutta tapahtuman sisältöihin (H. Myllylahti, haastattelu 20.6.2024).
GRIN-hankkeen perintö
Oamkin Centre for Arts Innovationin tavoitteena on jatkaa S+T+ARTS-toiminnan kehittämistä ja yhteistyötä alueen kulttuuritoimijoiden kanssa hankkeen jälkeenkin. Toiveissa on, että oululaisissa tapahtumissa nähdään Oamkin opiskelijoiden ja residenssitaiteilijoiden tuotantoja ja teoksia myös GRINin toiminnan päätyttyä. Uusiin teknologioihin perehtyminen ja ennakkoluuloton eri alojen välinen luova yhteistyö pitävät osaltaan meitä kaikkia ajan hermolla ja uuden äärellä.
Tällä hetkellä uusia GRINistä noussutta yhteistyötä nähdään muun muassa kokeelliseen musiikkiin keskittyvässä Oulu Sound Hack -tapahtumassa syksyllä 2024 (kuva 3). Yhteistyön kautta tarjoamme Oamkin musiikkiteknologian opiskelijoille mahdollisuuksia tuoda omia töitä esille tulevissa Frozen People -tapahtumissa. Lisäksi kehitteillä on immersiiviseen äänitaide- ja musiikkiko Sound Dome -projekti yhdessä latvialaisen Dirty Deal Audion, Uuden Musiikin Lokakuun, Oulun Taidemuseon ja Sibelius-Akatemian kanssa.
S+T+ARTS-toiminnan kehittäminen tulee jatkumaan myös Linnanmaan kampuksella uuden S+T+ARTS Lab Oulu -hankkeen myötä. ELY:n rahoittaman S+T+ARTS Lab Oulun tavoitteena on perustaa ja varustaa Oamkille testiympäristö, jossa ammattilaiset tieteen, teknologian ja taiteen aloilta pääsevät tutustumaan uusimpiin teknologioihin ja hakemaan innovatiivisia ratkaisuja, joita taiteellisen ajattelun yhdistäminen teknologiseen osaamiseen voi synnyttää.
Julia Heikkinen
projektipäällikkö
Center for Arts Innovation
Oulun ammattikorkeakoulu
Osmo Hakosalo
projektipäällikkö
Center for Arts Innovation
Oulun ammattikorkeakoulu
Art-driven innovation for digital and green transition in European Regions
Kesto: 1.2.2023−30.9.2024
Rahoittajat: EU
Koordinaattori: Johannes Kepler yliopisto (AT)
Osatoteuttajat: Artshare (PT), Kilowatt (IT), Cineca (IT), Coliseu Porto Ageas (PT), Oulun ammattikorkeakoulu (FI)
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.